sibche-blue-logo
دانلود برنامه از سیب ایرانی

سوغات تبریز

تبریز به عنوان نماینده‌ی قوم آذری در ایران دارای فرهنگی منحصر به فرد است و در نتیجه سوغات بسیاری برای نشان دادن فرهنگ و تاریخ غنی خود دارد. فرشبافی و کفاشی دو نمونه از مهم‌ترین شغل‌های سنتی تبریز هستند، در کنار دیگر صنایع دستی و خوراکی‌های خوشمزه از جمله آجیل و خشکبار و شیرینی‌پزی بی‌نظیری که نه تنها در ایران بلکه در تمام دنیا شهره است.

عسل

کوهستان سهند در آذربایجان شرقی به علت داشتن آب و هوای مساعد و پوشش گیاهی دارویی متنوع مانند گون، سیاه‌دانه، آویشن و اسطخدوس، به دور از آلودگی‌های شهری، شرایط مناسبی برای تولید انواع مختلف و خوش‌طعم عسل طبیعی فراهم کرده است.

لبنیات

آب‌وهوای کوهستانیِ پاک و گونه‌های گیاهی متنوع دامنه‌های سهند، شرایط مناسبی برای پرورش دام با شیرِ خوش‌طعم فراهم کرده است. لبنیات تولیدشده از این شیر طعم و کیفیت بسیار مطبوعی دارد. بین لبنیات تبریز، پنیر لیقوان که نامش را از روستایی واقع در دامنه‌های شمالی سهند از توابع تبریز گرفته، جایگاهی ویژه دارد. این پنیر طعمی ترد و شور دارد و دارای سوراخ‌های به خصوصی در اندازه‌ی نخود است و از شیر تازه گوسفند تهیه می‌شود. وجود نوعی گیاه معطر و کمیاب در دامنه‌ی سهند و دره‌ی لیقوان، باعث تولید پنیر لیقوان با طعمی منحصر به فرد و مرغوب شده است.

صنعت چرم

صنعت چرم و کفش در تبریز از دیرباز رونق داشته است. نوع دباغی چرم و قدیمی بودن تولید محصولات چرمی در استان آذربایجان شرقی عاملی است که این استان را به قطب چرم کشور تبدیل کرده است. معروف‌ترین محصول چرمی تبریز کفش‌های دست‌دوز آن است که به دلیل کیفیت چرم، دوخت ظریف و دوام و راحتی شهره است.

قالی تبریز و تابلو فرش

تبریز یکی از قدیمی‌ترین و معروف‌ترین مراکز قالی‌بافی در ایران و جهان است و انواع بسیار متنوعی از فرش‌ها در این شهر تولید می‌شود. قالی تبریز از دوره‌ی صفویه شهرت جهانی داشته و بسیاری از قالی‌های این دوره‌ی تاریخی در موزه‌های جهان نگهداری می‌شوند.

علاوه بر بافت ظریف و عالیِ بافندگان زبردست، طراحانِ هنرمند تبریزی در طی سال‌ها طرح‌های بسیار زیبا و چشم‌نوازی آفریده‌اند. ترنج، ماهی یا هراتی، مستوفی، اسلیمی لچک‌دار،درختی،… از معروف‌ترین طرح‌های قالی تبریز هستند.

فرش و تابلوفرش از سوغات درجه‌ی یک تبریز بوده و از اقلام صادراتی محسوب می‌شود.

حجاری

حجاری و سنگتراشی از هنرهای سنتی تبریز بوده است و امروزه با حمایت‌های دولتی و آموزش نیروهای جدید رواج دوباره یافته است. در این هنرِ تبریزی، بر روی قطعه سنگ مناسبی طرح را کشیده و سپس با قلم تراش می‌دهند.

تابلو سنگ

تابلو سنگ از هنرهای جدیدی است که در سال‌های اخیر در تبریز رایج شده است. در این هنر از سنگ‌های ریز با شکل و رنگ طبیعی و با چسباندن آن‌ها بر روی زمینه، طرح‌های متنوعی ساخته می‌شود.

سفالگری

سفالگری از هنرهای کهن بشری و از توانمندی‌های هنری تبریز است که با خاک سفید مخصوصِ این منطقه تولید می‌شود. کارگاه سفالگری برادران قابچی از قدیمی‌ترین کارگاه‌های حال حاضر در محله‌ی سرخاب تبریز است که خودِ کارگاه به عنوان مکانی دیدنی محسوب می‌شود. علاوه بر این، خانه‌ی صرافلار در خیابان شمس تبریزی که بنایی متعلق به دوره‌ی قاجار است، به عنوان خانه-موزه‌ی سفال تبریز به روی عمومِ بازدیدکنندگان گشوده است.

نقره‌کوبی

نقره‌کوبی از هنرهای قدیمی ایران است که از جمله در تبریز رواج داشته و از شاخه‌های هنر قلم‌زنی محسوب می‌شود. هنر نقره‌کوبی تبریز در دوره‌ی صفوی به کمال خود رسید و در تزیین ظروف و زینت‌آلات به کار می‌رفت.

امروزه این صنعت دستی زیبا عمدتا بر روی نوع خاصی از تسبیح که از نوعی هسته ساخته شده و کشکول نامیده می‌شود، به کار می‌رود. همچنین برای تزیین استکان، عصا، چوب سیگار، پایه فندک، تابلوهای تزیینی و … انجام می‌گیرد.

ورنی‌بافی

ورنی نوعی زیرانداز سنتی و از صنایع دستی آذربایجان شرقی است که در منطقه‌ی ارسباران توسط زنان عشایر بافته می‌شود. ورنی پشمی، ابریشمی و پشمی-ابریشمی از انواع ورنی هستند.