sibche-blue-logo
دانلود برنامه از سیب ایرانی

شیرینی تبریز | معرفی شیرینی‌های آذربایجان شرقی

شیرینی-تبریز

 

از حق نگذریم تبریز در کنار دیدنی های بسیاری که دارد یکی از شهرهای بخصوص ایران در زمینه غذاهای محلی و شیرینی جات است. شیرینی تبریز شانه به شانه شیرینی های یزد زده و این شهر را به یکی از قطب های گردشگری ایران در خصوص شیرینی جات تبدیل کرده است. آذری ها با ذوق خود در هنر آشپزی نشان داده اند که توانایی و استعداد زیادی در خلق ده ها نوع غذای محلی دارند. قبلا در مطلبی مفصلا به این سلیقه خوب تبریزی ها در طبخ غذاهای محلی پرداخته ایم.

در خصوص شیرینی جات تبریز هر دو مشخصه کیفیت و کمیت را دارد. از لحاظ کمیت و تعداد چیزی کم نگذاشته اند! کافی ست جستجویی در تنوع و تعداد این شیرینی ها بیندازید و یا صبور باشید و این پست را تا انتها ادامه دهید تا ببینید شیرینی تبریز با تنوع بی نظیر آن، یکی از نقاط قوت گردشگری آن است. در خصوص کیفیت هم، به همگان اثبات شده و اگری سری به تبریز بزنید، احتمال زیاد به شما هم اثبات خواهد شد. تبریزی ها اصرار دارند شیرینی های شهرشان با مواد اولیه عالی و کیفیت بسیار خوبی طبخ شود. در ادامه قصد داریم، یک به یک به معرفی این سوغاتی های خوشمزه آذری بپردازیم.

 

مرور کوتاه بر تاریخ شیرینی پزی در ایران

شیرینی-تبریز

 

قبل از اینکه به معرفی شیرینی تبریز بپردازیم، بد نیست چمد خطی از تاریخ شیرینی پزی در ایران بدانیم. ایرانی ها به واسطه مجالس عروسی و عذای پر رونقی که داشتند، متناسب با آن بهای زیادی به شیرینی میدادند. به طوری که در عروسی ها کیک و کلوچه ها رسم بوده و در مراسم عذاداری حلوا و غیره. اما این ذوق و سلیقه رنگ و بوی حرفه ای به خودش نگرفت تا زمان ناصرالدین شاه. شاهِ شهید، به شیرینی جات علاقمند بود و حسابی در جهت بالاتر بردن کیفیت قند و شکر در ایران همت کرد. به مرور در شهرهایی مثل یزد، قزوین، تبریز و کرمان افراد خوش ذوقی مثل حاج خلیفه در یزد دست بکار شدند و این هنر را به صنعت تبدیل کردند.

این شد که ایران پیوسته تبدیل به خوان هزار رنگ شیرینی جات در خاورمیانه شد! حالا میخواهیم به سراغ شیرینی جات تبریز برویم یکی یکی آنها را معرفی کنیم.

 

باقلوای تبریز

آذری های خاورمیانه معولا روش خود را در درست کردن این شیرینی بی نطیر دارند. اما باید بدانید یکی از خوشمزه ترین باقلواهای ایرانی ورژن تبریزی آن است! باقلوای کم شهدی که با نارگیل، پسته یا بادامم تزئین شده باشید. باقلوای تبریزی از لحاظ کیفیت تولید و ترکیبات به نوعی برادر باقلوای استانبولی ست و تقریبا همان طعم و مزه را میدهد.

شیرینی-تبریز

 

مواد اصلی در ترکیبات این شیرینی خوشمزه آرد، شکر، تخم مرغ، هل و یک سری دیگر افزودنی هایی هستند که مردم تبریز به تجربه در خصوص بهبود طعم آن به آنها رسیده اند. برای کسانی که در ایران زندگی نمیکنند و به سفر در اینجا مشغول اند، شیرینی تبریز به خصوص باقلوا به عنوان یک سوغاتی خوب و خوشمزه میتواند در نظر گرفته باشد. تبریزی ها عادت دارند در خصوص شیرینی جات خود با حوصله و با تنوع زیادی خرید کنند. شما هم سعی کنید در سفر بعد سری به شیرینی فروش های تبریزی بزنید و بد نیست در این بین حتما باقالوای این شهر را امتحان کنید!

 

شرینی قرابیه تبریزی

شیرینی نارگیلی را که حتما شنیده اید و خورده اید. قرابیه هم در واقع یک نوع شیرینی در همین شکل و شمایل و طعم است با این تفاوت که تبریزی ها جدا آن را خوشمزه تر و با محتویات غنی تری درست میکنند. اگر در مورد قرابیه جستجویی کنید میبینید که داستان از تبریز هم فراتر میرود. این شیرینی در واقع محبوب تمام آذری های منطقه، از زنجان و تبریز گرفته تا باکو و ترکیه است. در تبریز قرابیه به عنوان یک شیرینی مجلسی و گران قیمت شناخته میشود و در واقع با طعم و ظاهر دلپذیری که دارد، در دل ایرانی ها جای بسیاری باز کرده است.

شیرینی-تبریز

 

محتوایات قرابیه شامل بادام، شکر، سفیده تخم مرغ و پسته است و در نوع نارگیلی آن به جای بادام از نارگیل استفاده میشود. در تبریز تقریبا هر شیرینی فروشی قرابیه را در ویترین خود دارد و اگر به زنجان هم سری بزنید قرابی گردویی میبینید که به آن گیرداکان قلاویه سی میگویند.

 

لوز

شیرینی-تبریز

 

لوز تبریزی تا دلتان بخواهد تنوع طعم دارد. از زعفرانی و بادامی و پسته ای گرفته تا وانیلی و شکری! لوز هم مانند بعضی دیگر از شیرینی های ایرانی در مناطق مختلف ایران به شکل ها متفاوتی پخت میشود. مثلا ما در یزد هم انواع مختلف لوز را داریم که بسیار خوشمزه هستند.

 

نوقای تبریزی

شیرینی-تبریز

 

نوقای تبریز را با گز اصفهان اشتباه نگیرید. هرچند که هردو از یک خانواده هستند اما تبریزی ها با ترکیب تخم مرغ، شکر، وانیل و گردو شیوه خاص خود را در تهیه این شیرینی دارند. ایرانی ها کلا به دلیل ازدیاد خشکبارهایی مثل گردو و بادام و پسته در اقلیمشان، تمایل زیادی به استفاده از آنها در غذاها و شیرینی های خود دارند. نوقای تبریزی یکی از این شیرینی هاست که با ترکیب مغرهای تازه مثل گردو و پسته به یکی از معروف ترین و دوست داشتنی ترین سوغاتی ها این شهر آذری چه برای ایرانیان و چه برای مسافران خارجی گردیده است.

 

اریس

اریس را باید بیشتر تنقلات نامید تا یک شیرینی مجلسی. در ایران وقتی صحبت از تنقلات است تا دلتان بخواهد گزینه های متنوعی از شهرهای مختلف پدیدار میشود. از انواع خشکبارها، تا مغزها و برگ میوه ها. تبریز هم در کنار آجیل مرغوب و تازه خود تنقلات دیگری دارد که به آن اریس میگویند. اریس در زبان زیبای ترکی سوت شیرینی‌سی تلفظ میشود که از قرار معلوم حسابی باب میل تبریزی هاست.

شیرینی-تبریز

 

انواع مختلفی از اریس اعم از شیری، وانیلی، شکری، پسته ای و کاکائویی وجود دارد. پس هر ذائقه ای که دارید و هم طعمی را که میپسندید انتخاب کنید و در کنار یک چای دَم کشیده ایرانی حسابی از خوردن این شیرینی لذت ببرید

 

راحت الحلقوم

راحت الحلقوم از آن شیرینی هاست که در پس مزه خوش مزه ش، داستان جالبی هم دارد. میگویند در اوخر قرن هجدهم و در دوران سلطنت عبدالحمید اول، پادشاه برای دلربایی از ملکه دستور داد تا همه آشپزان و شیرینی پزان دور هم جمع شوند و دسر تازه ای برای خوشحال کردن خاطر ملکه بسازند. همه آنچه که از دستشان بر می آمد انجام دادند و حاصل کار آن چیزی که مطلوب شاه بود نشد تا آنجا که شاگر شیرینی پزی به نام بکیر افندی از راه رسید و راحت الحلقوم را پیش کش شاه کرد!

شیرینی-تبریز

 

این شد که از آن روز تا به حال، راحت الحلقوم یکی از پرطرفدارترین شیرینی های ترکی لقب گرفته است و در ترکیه به عنوان یکی از کالاهای صادراتی پرطرفدار به حساب می آید.

 

رشته ختایی تبریز

اگر بخش غذاهای مشهدی را مطالعه کرده باشید میبینید که اهالی مشهد، مانند دیگر ایرانیان بعضی غذاها را صرفا در ماه های مبارک و حرام طبخ میکنند. در خصوص شیرینی جات هم این خصیصه هست. برای مثال در بیشتر مناطق ایران زولبیا و بامیه به عنوان یک شیرینی مخصوص ماه مبارک رمضان تهیه میشود.

شیرینی-تبریز

 

حال داستان در خصوص رشته ختایی هم به همین صورت است. اغلب مردم تبریز این شرینی را در ماه مبارک رمضان تهیه و نوش جان میکنند. در واقع به عنوان یک پای ثابت سفره افطار تبریزی ها، رشته ختایی جای بسیاری در دل تبریزی ها باز کرده است. اگر میخواهید سر از محتویات این شیرینی خوشمزه درآورید بهتر است بدانید از ترکیب رشته ختایی، کره، پسته، شکر، آب و پودر قند تشکیل شده است.

 

سجوق مراغه

احتمالا تنها دانستن ترکیبات این شیرینی خوشمزه دهان هر مسافری را حسابی آب می اندازد. شیره انگور،گردو, نارگیل بخشی از ترکیبات این شیرینی خوش طعم شهر مراغه است. مراغه در واغع در جنوب شهر تبریز قرار دارد و مانند تبریز و دیگر شهرهای آذربایجان شرقی، غذاهای مخلی و شیرینی های خاص خود را دارد.

شیرینی-تبریز

 

اما بد نیست بدانید مراغه در کنار تابلوفرش ها و قلم زنی های نفیس خود، سوغاتی های خوشمزه ای اعم از عسل و باسلوق و خشکبار هم دارد. یکی دیگر از شیرنی های خوشمزه و معروف مراغه قند پنیری آن است. آذری ها بسیار علاقه دارند در کنار چای و بجای قند از این به اصطلاح قند پنیری خوشمزه استفاده کنند. معمولا در وسط این قند پنیری ها دانه های هل و یا بادام وجود دارد که مزه بسیار دلچسبی به آن میبخشد. راستی لابد پیش از این بارها نام صابون های معروف این شهر را هم شنیده اید. پس چه خوب که بعد از سفر به آذربایجان و چشیدن طعم شیرینی تبریز، سری هم به این شهر زیبا بزنید.

 

ذائقه ایرانی سراسر تنوع و طعم است. هرجای ایران که پابگذارید کدبانوهای خوش سلیقه ایرانی آماده اند تا ذوق و سلیقه خود را در ارائه خوشمزه ترین غذاها بکار ببرند. غذاهای تبریزی را با هم مرور کردید و حالا در معرفی شیرینی تبریز به 10 شیرینی دوست داشتنی این شهر اشاره کردیم. جالب است بدانید که شیرینی تبریز به این تعداد خلاصه نمیشود و تنوع بسیار بیشتری دارد. به خاطر داشته باشید وقتی میگوییم شیرینی تبریز، در واقع منظور اصلی شیرینی های استان آذربایجان شرقی ست.

اگر آذری زبان هستید و یا در سفر به تبریز تجربیات خوبی از شیرینی تبریز دارد، خوشحال میشویم اگر آن را در اینجا با ما و دیگر مخاطبان تراولچی در میان بگذارید.