sibche-blue-logo
دانلود برنامه از سیب ایرانی

عودسازى

عود یا بربط یکى از آلات موسیقى زهى است که با مضراب نواخته میشه و از زمانهای قدیم ارتباط تنگاتنگی با شعر و ترانه‌سرایى داشته و به علت نواى شیرینى که داره، همیشه در اشعار شاعران بزرگ ایرانى از آن یاد شده. عودسازی هم مثل ساخت سایر ساز و آلات موسیقی از هنرهای ظریف دستی محسوب میشه.

براى ساخت عود با آوایى دلنشین، مهارت در ساخت و پیاده کردن طرح متناسب بدنه چوبى آن نقش اساسى داره. براى این کار، نوارهاى چوبى آماده شده از انواع چوب درختان گردو، افرا، زیتون و غیره را بر روى اسکلت چوبى (قالبِ ساز) با دقت و ظرافت زیاد کنار هم چیده و مى‌چسبانند. تفاوت رنگ طبیعى نوارهاى چوبى یاد شده که به صورت یک در میان یا ترتیبات متنوع دیگر پهلوى هم قرار مى‌گیرند، زیبایى و جلوه بیشترى به آن میده. پس از ساخت و تکمیل بدنه، سازنده کار سمباده‌زدن و لاک‌کارى را انجام میده و در مرحله آخر، سیم‌هاى مخصوص عود را که بعضیاشون پلاستیکی و بعضی دیگر ابریشمی هستن به عنوان ”زه“ روى آن نصب میکنه.

عودسازی یکی از هنرهای اصیل و بومی خطه جنوب و شناسه فرهنگی و هنری جزیره قشم است و دو مرکز عودسازی قشم به عنوان بازمانده دوران کهن عودسازی باقی مانده‌اند.

به منظور حمایت از این هنر ـ صنعت دستى و مردمى و ارتقاء سطح کمى و کیفى تولید. با حمایت همه جانبه سازمان منطقه آزاد قشم کارگاه مجهزى دایر گردیده که تاکنون در زمینه آموزش، توسط یکى از استادان برجسته این رشته (محمد رفیع اشعرى) چند صنعتگر جوان مهارت لازم براى ساخت عود را آموخته‌اند.