تحول صنعت گردشگری
هشت عامل در تحول تکنولوژی سفر
اگر به رسوخ تکنولوژی در بسیاری از صنعت های دیگر نگاه کنیم، بدون شک تاثیر آن بر تحول شیوه و تکنولوژی سفر را غیر قابل انکار میدانیم. تکنولوژی چیزی ست که از هزاران سال قبل وجود داشته. ابداع چرخ ها و وسایل حمل بار و یا استفاده از اولین قطب نما ها و یا مسیریاب ها از عوامل تکنولوژی سفر در گذشته بوده اند. اما در طی دهه قبل ظهور اینترنت و امکان تبادل داده بازی جدید و عجیبی را رقم زد. در واقع بسیاری از ترندها و عواملی که مثل طوفان تمام آینده تکنولوژی سفر را تحت تاثیر قرار میدهند به نوعی در ارتباط با داده ها و توان Sync کردن و تحلیل آنهاست.
مجله معتبر London School of Economics report در طی یک تحقیق به بررسی هفت عامل تاثیر گذار و به اصطلاح ترند در خصوص آینده تکنولوژی سفر پرداخته است. در ادامه قصد داریم با یک به یک برشمردن این عوامل به بررسی وضع موجود و رویدادهای پیش رو در صنعت گردشگری بپردازیم.
دگرگونی در تکنولوژی سفر – این روزها و در آینده ای نه چندان دور
در بهترین نمونه و مثال شیوه رزرو کردن بلیط هواپیماها به طور چشمگیری در حال تغییر است. به نظر میرسد دیگر نیازی به شکل سنتی آژانس ها و خدمات دهی آنها نباشد و اگر آنها قصد دارند همچنان پیشرو باقی بمانند بایستی خود را سریعا با این شرایط تطبیق دهند. در ادامه LSE به بررسی و تبیین هشت فاکتور اصلی در این تحول میپردازد.
تغییر در انتظارات از سفر
برای آنچه در صنعت گردشگری اتفاق می افتد شاید تغییر کلمه مناسبی نباشد. بهتر است بگوییم همه چیز در حال بالاکشیده شدن و حرفه ای تر شدن است. با وجود اماکن خدمات تمام آنلاین در بسیاری دیگر از حوزه ها مانند خرید آنلاین از فروشگاه ها و یا کتاب فروشی ها و غیره، انتظارات مسافران به فراخور همین مطلب از آژانس ها بیشتر شده است. مسائلی مثل باشگاه مشتری ها، شخصی سازی خدمات و یا وفاداری کارفرما به مشتری ها در صنعت های دیگر باعث شده تا آژانس های مسافربری و یا شرکت های هواپیمایی چاره جز همپا شدن با تحول تکنولوژی سفر نداشته باشند. سطح انتظارات همواره در حال بالارفتن است و اگر شما آنها را تامین نکنید، بلافاصله دیگران اینکار را خواهند کرد!
افزایش استفاده از موبایل
قابل حمل بودن شاید بزرگترین ویژگی این گجت استثنایی در دنیای دیجیتال است. در واقع روزبه روز امکان این فراهم میشود که تعداد بیشتری از کارها و با سرعت بیشتری با موبایل انجام بپذیرند. در مثالی واضح قابلیت رزرو بلیط از طریق نرم افزارها یکی از رایج ترین مواردی ست که دارد روز به روز در خصوص استفاده از موبایل رایج میشود.
بسیاری از بازارهای نوظهور در زمینه تکنولوژی و سفر پایه و اساس تقاضای مشتری و ورود او به پلتفرم را بر اساس موبایل میگذارند. برای همین این روزها نداشتن اپلیکیشن موبایل برای هر آژانس یا سیستم رزرویشنی به معنی از دست دادن بخش قابل توجهی از مشتریان و تقاضاهای جاری در این صنعت است.
Big Data و هوش مصنوعی
دنیای جدید با حجم سرسام آوری از اطلاعات روبروست. نکته جالب اینجاست که کمپانی ها برای دست پیدا کردن به دقیق ترین نیازهای مشتری نیازمند تحلیل لحظه ای این اطلاعات خواهند بود. تصورش را بکنید، حجم زیادی از رزور بلیط در یک روز در سرتاسر جهان با نیازهای متفاوت در خصوص محل، زمان، قیمت و نوع پروازها. تحلیل تمامی اینها و یا بخش مورد نیازی از اینها توسط محاسب های فوق پیشرفته و تطبیق سیستم با نیاز مشتری به صورت لحظه ای توسط هوش مصنوعی چیزی ست که در آینده بخش زیادی از تکنولوژی سفر را دگرگون میکند.
همچنین بسیاری از دستیارهای مجازی هوشمند (مثل دستیارهای صوتی) در حال تطبیق با موبایل ها و قابل استفاده شدن به راحت ترین روش ها هستند.
قوانین
تاثر دولت ها و قانونگذاران بر عواملی که به تکنولوژی سرعت میبخشند غیر قابل انکار است. قوانین میتواند به شکلهای متنوعی بر روند پرسرعت تغییرات تاثیرگذار باشد. برای مثال اجرای قوانین محدود کننده بر به اشتراک گذاری هزینه ها در سفر و یا به توافق رسیدن دولت ها با سیستم های جستجوی غول پیکر مانند گوگل میتواند زمینه ساز ایجاد راه های جدیدی در تحول تکنولوژی سفر باشد. به هرصورت قانون گذار میتواند با ایجاد محدودیت ها و یا باز گذاشتن راه ها مخصوصا در خصوص استارت آپ های کوچک تحول آفرین باشد. استارت آپ های موچک گاها به دلیل قوانین دست و پاگیر میتوانند به راحتی از گردونه رقابت و ظهور به عنوان ایده جدید خارج شوند.
از طرفی حمایت مالی و معنوی دولت ها از شرکت های کوچک و نوپا میتواند در راستای رسیدن به پایداری در مسیر رشد آنها بسیار کمک کننده باشد. بسیاری از این این شرکت ها در مسیر پیشرفت و بعد از طی کردن فراز و فرودهای بسیار و رسیدن به رشدی پایدار با کمپانی های بزرگی ادغام میشوند.
ریسک و پیش بینی ناپذیری
شاید بتوان این عامل را یکی از عوامل پرقدرت در تاثیرگذاری سریع بر صنعت گردشگری دانست. همانطور که میدانیم عواملی که ریسک سفر را افزایش میدهند تاثیر بسیاری بر تصمیم مسافرین به سفر کردن و یا نکردن به یک جای دنیای را دارند. عواملی مثل زمین لرزه و یا آتش سوزی، حملات و یا تهدید های تروریستی و یا عوامل اقتصادی مثل نوسانات ارزی. در طی این چند سال همه شاهد این موضوع بوده اند که حملات تروریستی در ترکیه و پاریس تاثیر غیرقابل انکاری بر میزان توریست ورودی بر این کشورها داشته است. از همین رو نمیتوان منکر شد که کشورهای آفریقای شمالی مانند مصر و تونس در طی تحولات چندسال اخیر میزان زیادی از بخت خود را برای ورود گردشگر از دست داده اند.
ربوتیک و واقعیت مجازی
در ابتدای کار به نظر میرسید ربوتیک و واقعیت مجازی نسبتی با کسب و کار و صنعت ها ندارند. اما خیلی زود مشخص شد که این ابزارها میتوانند نقش تحول آفرینی در تکنولوژی سفر ایفا کند. به عنوان مثال ساده آژانس های مسافرتی میتوانند با استفاده از عینک های واقعیت مجازی یک تور مجازی برای آشنا کردن مسافران با مقصد گردشگری ارائه کنند. همچنین تصور کنید که تور لیدرها از هزاران کیلومتر دورتر میتوانند به توضیح و تشریح مطالب در خصوص بناها و مناظر بپردازند. همچنین هوش مصنوعی و رباتهایی که میتوانند به هر زبان زنده ای صحبت کنند قادر خواهد بود تا با دستیابی به دریایی از اطلاعات آنلاین آنچه را که مورد نیاز مسافران است برایشان بازگو کنند.
اقتصاد مشارکتی
ایده اقتصاد مشارکتی چیز جدید نیست. در واقع در بیشتر عمر بشر زمانی که تقاضا از یک سو بسیار زیاد و در طرف دیگر منابع متمرکز و انباشته شده وجود داشته باشد تعدادی از افراد برای مبادله آنچه که در اختیار دارند با آنچه به آن احتیاج دارند به توافق میرسند. در واقع وقتی به هر دلیل شما از یک منبع مقدار مازادی بر آنچه نیاز هست را دارید میتوانید با اشتراک گذاشتن آن با دیگران سود آوری کنید و از طرفی ایجاد ارتباط انسانی و یا امکان شرایط بهتر زندگی برای دیگران را هم فراهم کنیم.
نمونه خوب اقتصاد مشارکتی در صنعت گردشگری ایده AirBnB است. این کمپانی با ایده اجاره دادن بخشی از منزل که به آن احتیاجی نیست به مسافران، تحول زیادی در تکنولوژی سفر در این روزها ایفا کرده است. یا برای مثال ماشین های شخصی که قصد سفر از شهری به شهر دیگر را دارند و با اعلام ظرفیت اضافی خود در پلتفرم به مسافران امکان این را میدهند که در صورت تمایل با هزینه کمتر در جابجایی بین شهری به آنها بپیوندند. هرچند که فرایند اعتماد سازی پلتفرم ها در خصوص کاربران این نوع کسب و کارها ساده نیست اما بسیاری از استارت آپ ها در خصوص تکنولوژی سفر در حال کار بر روی ایده های مربوط به اقتصاد مشارکتی هستند.
تحول در گردشگری و افزایش روز افزور گیت کیپرها (Gatekeeper)
چیزی که ما در جستجوی قبلی خود در شبکه های اجتماعی و یا Search Engine ها به آن رسیده ایم حاصل فیلتر شدن هزاران و یا شاید میلیون ها مطلب و بالا آمدن تنها 10 الی 20 مطلب است. غول های تکنولوژی و سفر تاثیر فوق العاده ای بر آنچیزی دارند که ما به عنوان اطلاعات دریافت میکنیم.
این رویداد یا ترند جهانی تاثیر عمیقی بر صنعت گردشگری میگذارد. اطلاعاتی که شما از جستجوها به آن میرسید اغلب حاصل بارها جستجو و مفید یا غیرمفید بودن در موتورهای جستجو بوده اند. دو راه اساسی وجود دارد که غول های تکنولوژی تاثیر خود را بر تکنولوژی سفر بگذارند. در اولین اقدام باید دانست که دسترسی مجازی تغییر بزرگی در سیستم های رزرویشن ایجاد کرده است و ظرفیت این را دارد که تاثیر عمیق تری بر سیستم های رزرو بگذارد. به مرور دفعات جستجو کاهش پیدا میکنند و نتایج بهینه تر و شخصی تر خواهد شد. این حجم از داده که در اختیار غولهای تکنولوژی قرار دارد به معنی این است که روز به روز بایستی با افزایش حجم اطلاعات پیشنهادهای بهتری از طرف آنها داده شود.
داده بیشتر به معنی امکان تحلیل شفاف تر و در اختیار قرار دادن گزینه های شخصی تر و بهینه تر است. این به معنی صرف هزینه کمتر، امکان اعتماد بیشتر و در کل تجربه بهتر در خصوص سفر است. همچین به نظر میرسد سیستم های رزوریشن درهمتنیدگی بیشتری با شبکه های اجتماعی پیدا کنند. در واقع بخشی از مبنای قضاوت در پیشنهادهای جستجوگر ها بر اساس آخرین اطلاعاتی باشد که افراد در شیکه های اجتماعی منعکس کرده اند.
در خصوص تکنولوژی سفر و آنچه پیرامون آن میگذرد موضوعات جذاب بسیاری وجود دارد. ما در تراولچی سعی داریم به مرور به معرفی رویدادها و ترندهای مطرح و تاثیرگذار بر آینده صنعت و تکنولوژی و تاثیر آن بر فرایند سفر بپردازیم.