sibche-blue-logo
دانلود برنامه از سیب ایرانی

درباره رشت

رشت بزرگ‌ترین و پرجمعیت‌ترین شهر شمال ایرانه که بیشتر ساکنانش گیلک هستند. آب و هوای رشت معتدل و شبه‌مدیترانه‌ای هستش یعنی تابستون‌های گرم و شرجی و زمستون‌های سرد و مرطوبی داره و کلن اینجا خیلی بارون میاد. مردم خیلی مهمون‌نواز و خوش‌مشربی داره.

رشت در سال سال ۲۰۱۵ به شبکه‌ی شهرهای خلاق زیرنظر یونسکو پیوست که دلیل اصلیش خوش‌خوراک بودن و سفره‌ی متنوع رشتی‌ها بود.

شک نکنید که گشت‌وگذار در فضای شهری، بناهای تاریخی، کوچه‌پسوچه‌های قدیمی، مردم خوشرو، خیابان‌های همیشه سبز و هوای خوب رشت خاطرات و حالِ خوبی رو در تقویم زندگی‌تون به جا می‌ذاره.

گمج فسنجان

فسنجان

فسنجان از محبوب‌ترین و معروف‌ترین غذاهای ایرانی است که در اصل از غذاهای گیلان بوده و امروزه در اکثر مناطق ایران پخت می‌شود. مغز گردوی آسیاب‌شده جزء اصلی خورشت فسنجان است و بقیه‌ی اجزا به فراخور سلیقه‌ی محلی اضافه می‌شوند. طعم این خورشت با توجه به ذائقه‌ی منطقه‌ای از ترش تا شیرین متغیر است.

فسنجان رشتی با اردک یا مرغابی که در گمج پخته شده را نمی‌توان از دست داد

فسنجان رشتی معمولا طعمی ترش دارد و در تهیه‌ی آن از چاشنی رب انار یا آلوچه جنگلی استفاده می‌شود. در آستارا و اطراف آن به جای رب انار یا آلوچه، رب ازگیل جنگلی هم در پخت این خورشت به کار می‌رود. گاهی برای مزه‌دارتر کردن آن آبغوره هم به این خورشت اضافه می‌کنند. فسنجان رشتی با مرغ، خصوصا مرغ محلی، اردک، غاز یا بوقلمون پخته می‌شود ولی  مردم گیلان فسنجان مجلسی را با پرندگان شکار مانند مرغابی و خودکا (خودکا نوعی مرغابی وحشی بسیار کوچک است که هر چهار پنج تای آن را به جای یک مرغابی می‌توان به کار برد) درست می‌کنند. فسنجان رشتی به شکل سنتی در گَمَج (ظرف سفالی سنتی گیلان) پخته می‌شود. تُرب سفید و نارنج تازه از مزه‌های کنار این خورشت است.

باقالی قاتوق

باقالی‌قاتوق

باقالی‌قاتوق از خورشت‌های خوشمزه و پرطرفدار گیلانی است که خیلی ساده است و بسیار زود حاضر می‌شود. جزء اصلی این غذا نوعی حبوبات خاص گیلان است که از خانواده‌ی لوبیا چیتی بوده که در زبان محلی به آن «پاچ باقلا» می‌گویند. سیر رنده شده و شوید خشک یا شوید تازه‌ی خرد شده و تخم مرغ دیگر ترکیبات این غذای خوشمزه و خوش‌عطر هستند. در این غذا تخم مرغ‌ها را درون خورشت می‌شکنند و تخم مرغ درون خورشت خود را می‌بندد و این ظاهر خاصی به غذا می‌دهد.

ماهی شور، ماهی دودی و ترشیِ هفتبیجار مزه‌های اصلی کنار این غذا هستند.

پاچ باقلای موجود در بازار دو نوع است: پاچ باقلای محلی و پاچ باقلای کشاورزی که نوع اول خوش‌طعم‌تر است و پس از پخته شدن شکل خود را حفظ می‌کند.

درضمن مانند اکثر خورشت‌های گیلانی، پخت این غذا در گَمَج شکل سنتی‌تری دارد.

ترشه تره

ترشه‌تره

رشت برای گیاهخواران بهترین گزینه‌ها را دارد. ترشه‌تره یکی از این‌ها است. ترشه‌تره‌ی رسمی با مخلوط سبزی شامل گشنیز، جعفری، تره، شوید، نعناع و اسفناج درست می‌شود. اما در نقاط مختلف گیلان این غذا را با سبزی‌های محلیِ آن منطقه درست می‌کنند و این گونه ترشه‌تره‌هایی با طعم و بوی کمی متفاوت از هم در جاهای مختلف گیلان می‌توان خورد.

آب نارنج راز طعم بی‌نظیر ترشه‌تره!

برای تهیه‌ی این غذا سبزی‌ها را خرد کرده و با کمی آب و مقداری برنج می‌پزند. سیر و پیازِ تفت داده‌ای که تخم مرغی نیز در آن شکانده شده و مخلوط شده را به ترکیب سبزی و برنجِ پخته شده می‌افزایند. برخی نیز تخم مرغ را مانند باقالی‌قاتوق در انتها به غذا اضافه می‌کنند. در آخر آب نارنج اضافه می‌کنند که مزه و عطری عالی به این غذا می‌بخشد. هرچند به جای آب نارنج از آبغوره یا آب انار ترش نیز می‌توان استفاده کرد.

میرزاقاسمی

میرزاقاسمی

میرزاقاسمی هم از آن دسته از غذاهای رشتی است که جای خود را در سفره‌ی دیگر شهرها خصوصا تهران باز کرده است. این غذا نیز محبوب گیاهخواران بوده و بسیار ساده درست می‌شود. میرزاقاسمی هم به عنوان پیش‌غذا و هم غذای اصلی به کار می‌رود و می‌توان آن را هم با نان و هم برنج میل نمود.

آمیزه‌ی بی‌نظیری از عطر و طعم بادمجان کبابی و سیر

در پخت این غذا بادمجان را با پوست کبابی کرده، سپس پوست آن را کنده و خرد می‌کنیم و با سیر و کمی گوجه‌فرنگی تفت می‌دهیم. در آخر تخم مرغ می‌افزاییم.

اناربیج

اناربیج

در سفر به رشت، خصوصا اگر در فصل‌های خنک سفر می‌کنید، اناربیج را از دست ندهید. اناربیج یا انارآویج در واقع نوعی فسنجان سبزی‌دار است که با کوفته ریزه‌ی گوشت گوساله درست می‌شود. اگر به خورشت فسنجان علاقه داشته باشید، قطعا اناربیج را باید امتحان کنید. ترکیب گلپر و سبزیجات معطر محلی مانند چوچاق، طعم و بویی منحصر به فرد به این خورشت می‌بخشد.

فسنجان گیاهی

گیلانی‌ها صورت‌های متنوعی از خورشت فسنجان دارند که اناربیج یکی از آن‌هاست. در غرب گیلان این خورشت را بدون گوشت درست کرده و در عوض در آن عدس می‌ریزند و آن را «مَجو قلیه» می‌نامند که می‌تواند مورد پسند گیاهخواران باشد.

کولی غورابیج

کولی غورابیج

به دلیل مجاورت با دریا، غذاهای دریایی جایگاه ویژه‌ای آشپزی گیلانی دارد. ماهی کولی یک ماهی نسبتا کوچک است که به تعداد فراوان در دریای خزر و رودخانه های شمالی یافت می‌شود و به همین دلیل جزئی از سفره‌ی گیلانی‌ها است. کولی غورابیج یکی از غذاهای لذیذی است رشتی‌ها که با این ماهی خوشمزه درست می‌کنند. در این غذا، ماهی کولی را ابتدا سرخ می‌کنند و سپس درون مخلوطی از گردوی آسیاب شده، آبغوره و سبزیجات معطر از جمله نعنا، گشنیز، چوچاق و خالیواش (از سبزی‌های معطر محلی) خوابانده و می‌گذاریم جا بیفتد.

ترشه واش خورشت

ترشه‌واش خورشت

«ترشه‌واش» گیاهی از گونه‌ی شبدر ترشک است که به صورت خودرو در گیلان فراوان می‌روید و در این استان به عنوان یک نوع سبزی محلی به کار می‌رود. این سبزی طعمی ترش دارد و در تهیه‌ی بعضی غذاها و نیز بعضی استفاده‌های دارویی توسط مردم محلی به کار می‌رود.

ترشه‌واش خورشت معروف‌ترین و خوشمزه‌ترین کاربرد سبزی ترشه‌واش

این خورشت خوش‌طعم از نظر ظاهری به قورمه‌سبزی شبیه است ولی با مرغ پخته می‌شود. به جز ترشه‌واش سبزی‌های معطری مثل نعنا و گشنیز و سبزی‌های محلی دیگری مانند خالیواش و چوچاق نیز در این خورشت استفاده می‌شود. در این خورشت بادمجان و گوجه‌فرنگی را سرخ کرده و درون آن می‌ریزند و این موجب لذیذتر شدن این غذا می‌شود.

سیرقلیه

سیر قلیه

در استان گیلان و سواحل جنوبی دریای خزر سیر به وفور یافت می‌شود و در بسیاری از غذاهای این استان سیر جزء جدانشدنی آشپزی است. سیر قلیه از خورشت‌های رشتی است که در فصل بهار و پاییز که برگِ سیر تازه در بازار هست، پخته می‌شود. این خورشت خاص را با برگ سیر تازه و خرد شده و تفت داده، همچنین با مرغ و لپه و تخم مرغ درست می‌کنند.

این غذا مانند اکثر غذاهای گیلانی طعمی نسبتا ترش دارد که با آبغوره یا آب نارنج مزه‌دار می‌شود.

این خورشت در گیلان معمولا با مرغابی یا قرقاول درست می‌شده است که در غیاب این پرندگان مرغ به کار می‌رود. سیر قلیه غذایی خانگی محسوب می‌شد ولی به تازگی بعضی رستوران‌ها در رشت، این خورشت خوشمزه را به منوی خود افزوده‌اند.

مرغ ترش

خورشت مرغ ترش

خورشت مرغ ترش بسیار شبیه سیر قلیه است ولی به جای برگ سیر با سبزی درست می‌شود. سبزی‌های این خورشت جعفری، گشنیز، تره و خالیواش (از سبزی‌های محلی گیلان که به جایش نعنا یا پونه هم می‌توان به کار برد) هستند. مرغ ترش از غذاهای پرطرفدار رشتی است.

rasht bazaar

بازار سنتی رشت

قدم زدن در میان بازار سنتی رشت از زنده‌ترین و واقعی‌ترین تجربیات یک مسافر در سفر به رشت است. اینجا زندگی واقعی و دست‌نخورده‌ای در جریان است و دیدن فعالیت کاسب‌ها و مردم به خودی خود لذت خاصی از جنس تجربه‌ی نابِ زندگی شهری دارد. این بازار شامل میدان بزرگ، میدان کوچک، چهارسوق‌ها و کاروانسراهاست. معماری این بازار بسیار مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی است. به شما هشدار می‌دهیم که ممکن است ساعت‌ها محوِ تماشای کاروانسراها و مغازه‌ها و طاق‌های این بازار سنتی محو شوید و سوغاتی‌های متنوع این بازار ازجمله زیتون پرورده و چای املش را از دست بدهید.

golsar

مرکز خرید گلسار

اینجا یک مرکز خرید شش طبقه و شیکه برای خرید پوشاک و لوازم خانگی. البته توی طبقه‌ی ششم یه فودکورت داره با کلی غذاهای خوشمزه از آشپزخانه‌ی گیلکی و غذاهای بین‌المللی برای همه‌ی سلیقه‌ها. کلن مجموعه‌ی تمیزیه و پارکینگ درست‌حسابی‌ای هم داره و تجربه‌ی خرید خوبی رو براتون رقم می‌زنه.

آدرس: رشت بلوار گلسار، نبش خیابان ۱۰۸